"

Táblajáték bajnokság

2018 május 10

Lábtenisz bajnokság

Tavaszi forduló

Megtartottuk a jól sikerült 2017. novemberi bajnokság négy jól bevált játékát az idei versenyre is.

 Az előző versenyen indultak közül sokan most is ringbe szálltak.  A malomban a tavalyi elsőt legyőzve. nyert V. Barnabás. Ő javasolta, hogy használjunk segédtáblát – a korábbi malom helyek jelölésére - a viták megelőzésére.

 A „Négy a nyerő”bajnoka idén S. Richárd lett, aki tavaly második volt. A tavalyi győztes R. Krisztián most harmadik tudott lenni.  A kalaha győztese H. Tamás lett, akit néhány hónapja úgy kellett a játékhoz vontatni. A quarto-t azok a fiatalok játszották eredményesen, akik koncentráltak és nem kapkodtak.

 

Mind a négy helyszínen jó hangulatban zajlott a verseny. A dobogós fiatalok oklevelet kaptak, ami emlékezteti őket arra, hogy az élet ezen területén is maradandót alkottak.

A lábtenisz vagy közismert nevén lábtengó egy közkedvelt teremsport. Az 1920-as években terjedt el Közép-Európában.

 Május 9.-én és 10.-én kerül megrendezésre Intézetünkben az éves Lábtenisz bajnokság. Két fordulós egyes és páros versenyeken mérhették össze tudásukat a fiatalok. Így több fiatalnak is lehetősége volt a megmérettetésre ebben a sportágban. A csoportok kitettek magukért hisz egy nagyon színvonalas rendezvényen vettek részt. Sok örömnek és drámának lehetünk tanúi a bajnokság alatt. A fiatalkorúak az utolsó percig küzdve és egymás bíztatva játszották végig a mérkőzéseket. A versenyszellem mellett a mérkőzéseken nagy hangsúlyt kapott a sportszerűség is. Így elmondható egy jó hangulatú színvonalas bajnokságot tudhatunk magunk mögött.

„A TUDOR TITÁNOK”

ORSZÁGOS TANULMÁNYI VERSENY

2018. április 24-én került megrendezésre az EMMI Budapesti Javítóintézetében a javítóintézetek közötti országos tanulmányi verseny, amelyen az ország öt javítóintézete képviseltette magát. Aszód, Budapest, Debrecen, Nagykanizsa és Rákospalota.

Intézetenként 5 fős csapatok vetélkedtek. A debrecenieket (B. Bence, M. László, T. Imre, V. Barnabás és V. Bence) Bozó Gyula és Szabó Zsolt nevelőtanárok kísérték el.

A szigorú beléptetés után 10 órakor kezdődött a verseny. Az első versenyszám a bemutatkozás volt. A csapatunk tréfás hangulatú produkcióját mind a közönség mind a zsűri hangos nevetéssel és nagy tetszéssel fogadta. A további versenyszámokban (szócsata, matematikai logika, magyar feltalálók – PowerPoint bemutató, általános műveltségi tesztek, „saccológia”) a csapat mindvégig egyenletesen, a maximális pontszámok közelében teljesített, így már az első forduló után az élre állt, előnyét mindvégig megtartotta, sőt növelte.

Az eredmény nem lehetett kétséges: a debreceni csapat az első helyezést szerezte meg, ezzel – elsőként – elnyerte a most induló vándorkupát is.

Nagyon kevés volt az idő a felkészülésre, de a fiúk maximálisan odatették magukat, aminek meg is lett az eredménye. Intenzív felkészülésüket segítették: Bozó Gyula, Siket János és Szigetváry Gergelyné – tanárok.

És itt engedtessék meg a cikkíró kicsit furcsának tűnő szubjektív véleménye: „Nekem, mint osztályfőnöknek, felkészítő, és kísérő tanárnak nem az 1. helyezés volt a legértékesebb, hanem az a maximális fegyelem, amelyet a fiúk, a felkészülés, az utazás, a verseny ideje alatt tanúsítottak. Nem öt „javítós” fiatalt, hanem öt ifjú úriembert vittem erre a versenyre. Köszönöm, fiúk! Én hamarosan nyugállományba vonulok, és ettől szebb búcsúajándékot nem kaphattam volna Tőletek. További sok sikert kívánok Nektek!” /Gyula bá’/

Intézeti röplabda bajnokság

április 24-25.

A mindennapi rutin, a délutáni program fontos részét képezi a házban a sportfoglalkozás: ezen belül az egyik legnépszerűbb sportnak számít a röplabdázás. Az éves programok között tehát nem csoda, ha az egyik leginkább várt verseny az intézeti szintű röplabda bajnokság. Egységben az erő, tartja a mondás: itt is érvényes, hogy a csapatmunka és összefogás a siker kulcsa a mérkőzések során.

Roma napi megemlékezés

2018. április 16.

Intézetünkben már hagyományosan megemlékezünk a Nemzetközi Roma Napról. (április 8.)

Évekkel ezelőtt volt központi műsor, az utóbbi időben pedig a roma kultúra majd minden területét felölelő műveltségi vetélkedő.

Az idén a megemlékezés egy újabb formáját próbáltuk ki. Ezzel szabadabb teret adtunk a csoportoknak, a szereplők számát sem határoztuk meg és a rendezvényen részt vehetett minden fiatal.

Sorsolás útján minden csoport kapott egy – a romasággal kapcsolatos – ismeretterjesztő témát (pl. nyelv, jelképek, eredet, életmód mesterségek stb.), amiből felkészültek és közzé tették a rendezvény résztvevőinek, valamint egy előadási formát, amellyel megidézték a roma kultúrát és szórakoztatták társaikat( pl. cigány mesét adtak elő, énekeltek , táncoltak stb.)

A produkciókat powerpointos dia sorok, zene és videók tették színesebbé. A legnagyobb sikert a énekes táncos részek aratták.

Nagyon jó hangulatú két órát töltöttünk együtt a csoportnevelők, az iskola és a fiatalok harmonikus együttműködése előrevetíti, hogy egy követendő útra léptünk.

A költészet napja

2018. április 17- én, kedden délután került megrendezésre intézetünkben a már-már hagyománynak számító vers- és prózamondó verseny.

 

A rendezvényt Széllné Jutka néni szervezte. Ő az, aki évről évre szívén viseli a versek és az irodalmi művek megkedveltetését tanulóinkkal.

 

A magyar költészet napja alkalmából rendezett versmondó verseny döntőjébe, előzetes válogatás alapján, 12 fiatal került be. A több mint egy órás megmérettetés könnyed, vidám hangulatban telt. Jó volt belemélyedni a versek, mesék világába. Hallhattunk tréfás, vidám cigány népmesét, majd klasszikus költőinktől verseket, például: Radnótitól, József Attilától, Csokonaitól, de felcsendült Shakespeare Hamlet monológja is. A háromtagú zsűriben Széllné Jutka tanárnő,

Takács István tanár úr és Szigetváryné Ildikó tanárnő végezték az értékelés, illetve helyezettek kiválasztásának nehéz munkáját. Szinte kivétel nélkül mindenki hibátlanul tudta a szövegét. Volt, akinek többé, volt, akinek kevésbé sikerült például: a személyiségéhez leginkább illő verset választani, hangsúlyozni illetve előadásmódjával hatást gyakorolni a hallgatóságra. A zsűri három helyezést adott ki. Minden helyezést két-két gyereknek ítélte oda, így tehát összesen hat oklevelet adhatott át, az ezzel járó igazgatói, igazgatóhelyettesi, illetve otthonvezetői dicséretekkel együtt. Minden résztvevő írásbeli dicséretet kapott.

 

A végső szó pedig legyen a köszöneté.

Köszönjük a vezetőségnek, hogy létrejöhetett ez a rendezvény. Köszönjük a tanulóknak a lelkiismeretes felkészülést, és köszönet a fiatalok felkészülését segítő nevelőknek.

 

Asztalitenisz bajnokság

Pörgős szervák, sportszerű játék

Intézetünkben a hagyományoknak híven idén is megrendezésre került az asztalitenisz bajnokság. A növendékek egyéni és páros versenyben is összemérhették tudásukat. Mind az egyéni mind a páros versenyek rendben fegyelmezetten, maximális sportszerűséggel zajlottak. Egyéniben fölényes győzelem született. A páros viadalt pedig a Speciális csoport növendékei  nyerték.

Dolgozói értekezlet

2017 eredményei

2018. március 14.-én (szerdán) 8.30 órai kezdettel  minden dolgozó számára értekezletet tartott intézetünk vezetőtestülete, amely során a 2017-es évben bekövetkezett tendenciákról, változásokról és eredményekről tartották meg évértékelő beszédüket az alábbi napirendi pontok szerint:

1. EMMI Debreceni Javítóintézet gazdasági beszámolója

    előadó: Gáborné dr. Nagy Zsuzsa

    költségvetési referens

  2. Közalkalmazotti Tanács beszámolója

    előadó: Pataki Zsolt KT képviseletében

3. Szakszervezet beszámolója

    előadó: Szabóné Szilágyi Zsuzsa szakszervezeti titkár

4. Munkavédelmi- és balesetvédelmi oktatás a dolgozók

    részére

    előadó: Struba Sándor munkavédelmi előadó

5. Munkavédelmi képviselő választás

    SZÜNET

6. EMMI Debreceni Javítóintézet általános szakmai koncepciója, szakmai munkájának értékelése

   előadó: Nagy Kálmán igazgató

7.EMMI Debreceni Javítóintézet szakmai munkájának végrehajtása

   előadó: Kocsis Éva igazgatóhelyettes

8.EMMI Debreceni Javítóintézet feladatrendszerének végrehajtása

   előadó: Oláh Péter igazgatóhelyettes

A vezetőtestület minden tagja kiemelten megköszönte az intézet dolgozóinak kitartó, türelmes, és gyakran innovatív hozzáállását a napi munka elvégzéséhez.

Megemlékezés az 1848/49-es szabadságharcról

Néhány nappal korábban - mint egy ráhangolódásként - a március 15-ei forradalommal és az 1848-1849-es szabadságharccal, kapcsolatos képekkel dekoráltuk a hallban elhelyezett hatalmas faliújságot. Március 13-án „Mit kiván a magyar nemzet!” címmel, immár 14. alkalommal rendeztünk, csoportok közötti történelmi vetélkedőt. Tizenkét négy fős csapat versengett a minél jobb helyezés eléréséért.

 

Nyolc feladatot kellett megoldani a csapatoknak és egy verset kellett elszavalni egyiküknek. Szép pillanata volt a délutánnak az, amikor K. Alex a 4-es csoportból első kiszólításra, nem mert kiállni a verse elmondására, de negyed órával később összeszedve bátorságát nagyon szépen előadta azt. A többi feladat sokféle képességet tett próbára. Többek között volt képfelismerés, vaktérkép, családnevek helyesírásának ismeretét tesztelő feladat is. Az első három helyezett csapat kiemelkedett a mezőnyből: I. helyezett a 4-es, II. helyezett a 3-as, III. helyezett pedig a 2-es-es csoport lett.

 

Ez a nap a hölgyeké – március 8.

Az egyik legrégebbre visszanyúló tradíció intézetünkben a női dolgozók felköszöntése.

 Oláh Péter igazgatóhelyettes bevezetőjét Pető András lelkipásztor köszöntője követte, melyben rámutatott a nők sokrétű feladataira és lelkierejére.

 

Ezután, a növendékek által előadott zenés-verses műsorral köszöntük meg a hölgyek mindennapos, kemény munkáját, a sok szeretetet, amellyel pedagógiai vagy egyéb területeken végzik feladataikat. Az esemény a nemzetközi nőnappal egyidőben kerül megrendezésre.

 

A műsor mellé egy kis ajándékkal is kedveskedtek a szervezők. A tulipán egy ősi női jelkép: sokan szerelemvirágnak is nevezik, illetve a nők mindennapi erejét és kitartását szimbolizálja.

Teremfoci

Kétnapos tornán rúgták a bőrt a javítóintézetben

Kétnapos teremfoci kupa keretein belül mérték össze erejüket Debreceni Javítóintézetben élő fiatalok 2017. február 14-15. között.

 

A szervezők célja az volt, hogy az intézmény növendékei számára – a játék és szurkolás élménye mellett - lehetőség nyíljon versenykörülmények között is felmérni egymás sport- és technikai teljesítményét.

A Debreceni Javítóintézetben kiemelt fontossággal bír mind a hasznos szabadidő eltöltés, mind a sportéletvitel lehetőségeinek biztosítása,

Álmaim” rajzverseny

február

Az évek során hagyománnyá vált intézetünk rajzversenye, melyre a fiatalok már megrendezése előtt hetekkel várnak, mivel megfigyelhetően a zene, a tánc mellett a vizuális kifejezés igénye nagy náluk.

 

Az álmok megjelenítése nem csak az alváskor látott álomképek felelevenítésére, hanem az életben elérhető álmok bemutatására is lehetőséget nyújt. Februárban minden érdeklődő fiatal kifejezheti egy-egy rajzzal saját álmait, terveit, s láthatják egymás elkészített munkáit.

 

Helyszín: Tanácsterem. A rajzokat a helyszínen kell elkészíteni, A4-es méretben az alábbi technikák valamelyikével: grafika (ceruza, színes ceruza), vízfesték, tempera. A versenyhez szükséges eszközöket az intézet biztosítja.